HoReCa wraca do gry o pracowników, ale z powikłaniami po covidzie
HoReCa wraca do gry o pracowników, ale z powikłaniami po covidzie
Dwa lata pandemii, 9 miesięcy twardego lockdown’u, ponad 80 proc. lokali funkcjonujących przed covidem pozbawionych jakiegokolwiek przychodu, długi, zwolnienia. HoReCa doświadczona przez koronawirusa próbuje stanąć na nogi. Tylko w trzecim kwartale br. największy – bo ponad trzykrotny – wzrost wolnych miejsc pracy w skali roku wystąpił właśnie w tej branży. Przy czym w przypadku wolnych nowo utworzonych miejsc pracy, w zakwaterowaniu i gastronomii, wzrost był niemal siedmiokrotny (GUS). Niestety powikłanie po covidzie np. odpływ pracowników może zwolnić tempo powrotu do normalności. Braki kadrowe są tak duże, że wielokrotnie część usług jest ograniczana lub świadczona przez kadrę kierowniczą.
czytaj więcej