Sensacyjny finał ligi WFA w Fabryce Norblina - Food Town Flair Challenge II
W ostatni wtorek i środę, 19 i 20 listopada, Fabryka Norblina stała się globalnym centrum sztuki barmańskiej. Food Town Flair Challenge, finałowy konkurs tegorocznej ligi WFA Grand Slam, zgromadził około 60 najlepszych flair bartenderów łącznie z 18 państw Europy, Azji i obu Ameryk. Po dwóch dniach pełnych emocji mistrzem konkursu największej ligi flair na świecie – World Flair Association Grand Slam – został Ping - Hszang Yu (Erick Yu), który zaskoczył wszystkich swoją kreatywnością i precyzją.
Food Town Flair Challenge, organizowany przez Tomasza Małka – beverage directora Food Town oraz kilkukrotnego mistrza świata w stylu flair, dostarczył widzom dwóch dni pełnych emocji, adrenaliny i sztuki barmańskiej na najwyższym poziomie. Finałowy pokaz, do którego awansowała najlepsza dziesiątka, zachwycił jury i publiczność.
- Cieszę się, że udało nam się zgromadzić w Food Town Fabryce Norblina takie wyjątkowe talenty. Flair bartending to nie tylko technika, ale przede wszystkim sztuka, którą chcemy promować w Polsce i na świecie – podkreślił Tomasz Małek, organizator wydarzenia.
Spośród około 60 uczestników z niemal całego globu najlepszy okazał się 24-letni Ping - Hszang Yu (Erick Yu). Tajwańczyk sensacyjnie pokonał faworytów i pierwszą trójkę klasyfikacji generalnej po pięciu konkursach – Michaela Moreniego, Romana Zapatę i Enrico Meloniego. O zwycięstwie decydowało jury złożone z barmańskich autorytetów: Dario Doimo, Toma Dyera, Andy'ego Collinsona i Denisa Bakieva. W ocenach brano pod uwagę technikę, precyzję oraz kreatywność.
Nagrody w kategoriach dodatkowych zdobyli: Kacper Smarz - tytuł najlepszego polskiego flair bartendera, Aleksandra Czarnecka - najlepsza zawodniczka i Roman Zapata - najlepszy koktajl.
Tegorocznemu finałowi WFA towarzyszyły wyjątkowe wydarzenia edukacyjne i networkingowe. W KinoGram odbyły się Food Town Flair Challenge Talks, podczas których międzynarodowe gwiazdy branży barowej, Dario Doimo, Denis Bakiev i Andy Collinson, dzieliły się swoją wiedzą. Nie zabrakło również ekscytujących guest shiftów w speakeasy barze na terenie Fabryki Norblina, Donkey Shoe, gdzie swoje umiejętności prezentowali Bakiev i Doimo, przyciągając miłośników wyjątkowych koktajli. Całość zwieńczyło huczne after party, które pozwoliło uczestnikom i publiczności świętować sukces wydarzenia w wyjątkowej atmosferze.
Food Town Flair Challenge odbył się w Fabryce Norblina już drugi raz. Kolejna okazja do podziwiania barmańskich popisów najlepszych w swojej sztuce już za rok.