Sensacyjny finał ligi WFA w Fabryce Norblina - Food Town Flair Challenge II
Sensacyjny finał ligi WFA w Fabryce Norblina - Food Town Flair Challenge II
W ostatni wtorek i środę, 19 i 20 listopada, Fabryka Norblina stała się globalnym centrum sztuki barmańskiej. Food Town Flair Challenge, finałowy konkurs tegorocznej ligi WFA Grand Slam, zgromadził około 60 najlepszych flair bartenderów łącznie z 18 państw Europy, Azji i obu Ameryk. Po dwóch dniach pełnych emocji mistrzem konkursu największej ligi flair na świecie – World Flair Association Grand Slam – został Ping - Hszang Yu (Erick Yu), który zaskoczył wszystkich swoją kreatywnością i precyzją.
Food Town Flair Challenge, organizowany przez Tomasza Małka – beverage directora Food Town oraz kilkukrotnego mistrza świata w stylu flair, dostarczył widzom dwóch dni pełnych emocji, adrenaliny i sztuki barmańskiej na najwyższym poziomie. Finałowy pokaz, do którego awansowała najlepsza dziesiątka, zachwycił jury i publiczność.
- Cieszę się, że udało nam się zgromadzić w Food Town Fabryce Norblina takie wyjątkowe talenty. Flair bartending to nie tylko technika, ale przede wszystkim sztuka, którą chcemy promować w Polsce i na świecie – podkreślił Tomasz Małek, organizator wydarzenia.
Spośród około 60 uczestników z niemal całego globu najlepszy okazał się 24-letni Ping - Hszang Yu (Erick Yu). Tajwańczyk sensacyjnie pokonał faworytów i pierwszą trójkę klasyfikacji generalnej po pięciu konkursach – Michaela Moreniego, Romana Zapatę i Enrico Meloniego. O zwycięstwie decydowało jury złożone z barmańskich autorytetów: Dario Doimo, Toma Dyera, Andy'ego Collinsona i Denisa Bakieva. W ocenach brano pod uwagę technikę, precyzję oraz kreatywność.
Nagrody w kategoriach dodatkowych zdobyli: Kacper Smarz - tytuł najlepszego polskiego flair bartendera, Aleksandra Czarnecka - najlepsza zawodniczka i Roman Zapata - najlepszy koktajl.
Tegorocznemu finałowi WFA towarzyszyły wyjątkowe wydarzenia edukacyjne i networkingowe. W KinoGram odbyły się Food Town Flair Challenge Talks, podczas których międzynarodowe gwiazdy branży barowej, Dario Doimo, Denis Bakiev i Andy Collinson, dzieliły się swoją wiedzą. Nie zabrakło również ekscytujących guest shiftów w speakeasy barze na terenie Fabryki Norblina, Donkey Shoe, gdzie swoje umiejętności prezentowali Bakiev i Doimo, przyciągając miłośników wyjątkowych koktajli. Całość zwieńczyło huczne after party, które pozwoliło uczestnikom i publiczności świętować sukces wydarzenia w wyjątkowej atmosferze.
Food Town Flair Challenge odbył się w Fabryce Norblina już drugi raz. Kolejna okazja do podziwiania barmańskich popisów najlepszych w swojej sztuce już za rok.
World Flair Association (WFA) to największa organizacja flair na świecie, zrzeszająca 15 000 barmanów. Ligę Grand Slam organizuje od 2008 roku. Każda edycja to od 5 do 8 konkursów w różnych częściach świata, np. Singapurze, Cancun, Las Vegas, Londynie czy Helsinkach. Mistrzem Świata i zdobywcą złotej odznaki WFA Grand Slam zostaje ten, który na koniec roku zgromadzi najwięcej punktów. Do dziś takim sukcesem pochwalić może się 8 barmanów, w tym Marek Posłuszny i Tomasz Małek, który - jako jedyny do tej pory – triumfował w lidze czterokrotnie. W Polsce ostatni konkurs odbył się w 2011 roku.
Food Town to 5 zabytkowych hal o łącznej powierzchni 3,2 tys. mkw., w których znajdują się 23 koncepty gastronomiczne inspirowane trendami z całego świata. To wyjątkowe miejsce w otoczeniu przepięknej, historycznej architektury, z muzyką w tle i ofertą, która pobudzi kubki smakowe każdego gościa. W czterech zabytkowych halach Food Town goszczą restauracje, piąta – Gimlet Live - dedykowana jest wydarzeniom rozrywkowym i kulturalnym, na które Fabryka Norblina zaprasza zarówno w tygodniu, jak i w weekendy. Znajduje się tu również 6 unikalnych barów – każdy z inną ofertą, będących wizytówką odrestaurowanego kompleksu przy Żelaznej 51/53.
Fabryka Norblina to wielofunkcyjny kompleks w sercu warszawskiej Woli. Po wieloletnim procesie rewitalizacji dawnych zakładów Norblin, Bracia Buch i T. Werner przeprowadzonej przez Grupę Capital Park ponownie otworzył się na miasto zachwycając historyczną zabudową, w którą wkomponowana została nowoczesna architektura. Dla gości Fabryki Norblina dostępne są już koncepty kulturalne, rozrywkowe i gastronomiczne, w tym m.in.: autorskie, butikowe kino KinoGram, ekologiczny targ – BioBazar, największa w stolicy strefa gastronomiczna z Food Town, Piano Bar z muzyką na żywo w jednym z najstarszych budynków kompleksu, restauracja i klub muzyczny MOXO, Muzeum Fabryki Norblina, które upamiętnia ponad 200-letnią historię tego miejsca, przestrzeń immersyjna Art Box Experience, a także sklepy, lokale handlowo-usługowe i strefa zdrowia i urody.