Fuzja Łódź
Informacje prasowe

W łódzkiej Fuzji się upiecze

Lista przynależnych kategorii publikacji

Już w trzecim kwartale przyszłego roku łódzką Fuzję wypełnią cudowne zapachy i smaki chrupiącego pieczywa i słodkich wypieków na bazie naturalnego i tradycyjnego zakwasu. Wszystko to za sprawą rzemieślniczej piekarni pod marką „Bakery”, która swój pierwszy lokal poza Warszawą otworzy właśnie w Łodzi na terenie rewitalizowanego przez Echo Investment pofabrycznego kompleksu Fuzja. Najemca zajmie powierzchnię 180 mkw. w jednym z historycznych budynków zlokalizowanych w Ogrodach Anny.

 Twórcą nowatorskiego konceptu w stylu polsko – francuskiej piekarni jest Bartek Rychcik, właściciel grupy ENATA BREAD (do której należy marka „Bakery”), znany i ceniony w branży przedsiębiorca, którego pasja do pieczywa zrodziła się już w dzieciństwie (gdy przyglądał się pracy w piekarni zarządzanej przez rodziców). Współpraca Rychcika z wybitnymi piekarzami i sprawdzonymi dostawcami (lokalni rolnicy i firmy rodzinne) zaowocowała sukcesem konceptu „Bakery”, który podbił serca i kubki smakowe warszawiaków (na królewskim Wilanowie i w Browarach Warszawskich). W 2020 roku do Rychcika dołączył Michał Paleta, drugi autor sukcesu brandu „Bakery”, absolwent irlandzkiej Killybegs Culinary College – ekspert w dziedzinie francuskich wypieków. W Polsce pracował w tak uznanych restauracjach jak Concept 13, a także w Hotelu Monopol we Wrocławiu i Hotelu Warszawa. Paleta poszukuje obłędnych zapachów i smaków w ziarnach i produktach sezonowych – wyciąga z pieczywa to, co najlepsze – aromaty z dzieciństwa. Odpowiada za „Bakery Browary Warszawskie” i stworzy koncept „Bakery Łódź”.

Pierwszy lokal sieci poza stolicą pojawi się w łódzkiej Fuzji w historycznym budynku, który na przełomie XIX i XX wieku wchodził w skład dawnej wykańczalni włókienniczego imperium rodziny Scheiblerów. „Bakery” zajmie 180 m. kw. powierzchni. Otwarcie piekarni w Fuzji planowane jest na trzeci kwartał 2022 roku.

- Miejsce z historią, w którym czuć ducha fabrycznej tradycji Łodzi oraz Ogrody Anny z widokiem na zabytkową secesyjną elektrownię z pewnością stanowić będą idealną lokalizację dla „Bakery”. Twórcy tego wyjątkowego piekarniczego konceptu stawiają w swojej pracy na tradycję i jakość, przykładają też ogromną wagę do szczegółów. Te wartości są bardzo bliskie także i nam, dlatego bardzo cieszymy się na współpracę i nie możemy się doczekać, kiedy „Bakery” zaprosi pierwszych gości do swojego lokalu w Fuzji. Jest nam niezmiernie miło również z tego powodu, że Fuzja będzie pierwszą jak do tej pory lokalizacją piekarni poza granicami Warszawy. Mamy nadzieję, że łodzianie rozsmakują się w wyśmienitych wypiekach „Bakery”. Piekarnia działać będzie w Ogrodach Anny, naprzeciwko budynków mieszkalnych, zatem mieszkańcy Fuzji na wyciągnięcie ręki codziennie będą mieli dostęp do świeżego, chrupiącego pieczywa, a także pozostałych słonych oraz słodkich wypieków mówi Karolina Prędota-Krystek, Head of Food and Beverage w Echo Investment.

„Bakery Łódź” zaoferuje klientom przede wszystkim smaczny, pachnący, chrupiący chleb z różnego rodzaju ziarnami, pestkami i nasionami bogatymi w witaminy i minerały. W ofercie piekarni znajdą się ponadto pyszne śniadania, zbilansowany lunch, aromatyczna kawa i świeżo wyciskane soki. Wszystko najwyższej jakości, przygotowane z dbałością, pasją i miłością do pieczywa.

- Komu się dzisiaj upiecze? –Teraz już wiemy, że mieszkańcom Łodzi! – mówi Bartek Rychcik, CEO ENATA BREAD. – Wybierając miejsce na nasz pierwszy lokal poza Warszawą, szukaliśmy czegoś równie wyjątkowego, co nasze wypieki. Fuzja z mieszanką historycznej i nowoczesnej zabudowy, mnóstwem zieleni i otwartym placem, właśnie taka jest. Nasi łódzcy goście już niedługo na własne oczy będą mogli przekonać się, jak powstaje, rośnie i zarumienia się zdrowy chleb na naturalnym zakwasie. Nasza kuchnia jest otwarta, transparentna, na najwyższym poziomie – dodaje.

Fuzja to wieloetapowa inwestycja, która łączyć będzie funkcję biurową, handlowo–usługową, gastronomiczną, a także budynki mieszkalne, plac miejski (Ogrody Anny) i otwarte, zielone tereny wspólne liczące blisko 4 ha. Wszystko w otoczeniu historycznej zabudowy dawnych zakładów włókienniczych Karola Scheiblera, które stanowią dziedzictwo Łodzi Fabrycznej. Łącznie na 8 ha zlokalizowanych będzie 20 budynków, z czego 14 to obiekty historyczne.

Kontakt dla mediów

Aleksandra Kaczorowska

PR Manager

Biuro Prasowe Fuzja Łódź

Załączniki

docx

W łódzkiej Fuzji się upiecze informacja prasowa 12 10 Bakery

docx 864,2 kB
pobierz
Bartek Rychcik Michał Paleta.jpg

Bartek Rychcik Michał Paleta

jpg 253,9 kB
pobierz
Bartek Rychcik.jpg

Bartek Rychcik

jpg 204,3 kB
pobierz
Browary,Bakery_14 (12).jpg

Bakery

jpg 146,9 kB
pobierz
Browary,Bakery_14 (10).jpg

Bakery2

jpg 147,0 kB
pobierz
Browary,Bakery_14 (3).jpg

Bakery3

jpg 291,4 kB
pobierz