Światowa elita barmańska w Food Town
Światowa elita barmańska w Food Town
World Flair Association Grand Slam wraca do Polski po 12 latach. 27 i 28 czerwca w Food Town w Fabryce Norblina odbędzie się spektakularne widowisko. Na scenie Gimlet Live największego food hallu w Polsce zorganizowany zostanie największy na świecie konkurs sztuki flair – czyli najbardziej widowiskowych pokazów barmaństwa. Za sprawą najlepszych z najlepszych butelki, shakery i inne akcesoria wzbiją się w powietrze i - wirując w rytm muzyki - stworzą niezapomniane show. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny, więc każdy będzie miał możliwość zachwycić się popisami barmańskich mistrzów.
To będą wyjątkowe dwa dni w Food Town – 27 i 28 czerwca (wtorek i środa) - odbędzie się tu kolejna edycja WFA Grand Slam. O zwycięstwo w Food Town Flair Challenge powalczy 50 wybitnych barmanów z całego świata, w tym 20 z Polski. Swój udział potwierdzili m.in. Roman Zapata z Argentyny, Eric Yu z Tajwanu, Denis Trifanovs z Łotwy, Michael Moreni z Włoch, a także zawodnicy z Meksyku czy Stanów Zjednoczonych. Polskim faworytem w stawce jest ubiegłoroczny Mistrz Świata IBA (International Bartenders Association), Kacper Smarz.
Food Town Flair Challenge przyniesie nie tylko ekscytujące emocje, ale także atrakcyjne nagrody. Pula do podziału między 10 najlepszych wynosi 10.000 euro. Zwycięzca konkursu otrzyma 4.000 euro. Warto jednak podkreślić, że przyznane zostaną dodatkowe wyróżnienia w kategoriach Best Coctail, Best Female i Best Polish Bartender. Ten ostatni reprezentować będzie nasz kraj na corocznych finałach Międzynarodowej Federacji Barmanów (IBA). Konkurs ten odbędzie się w Rzymie między 28 listopada do 2 grudnia. To jedno z najważniejszych wydarzeń w branży bartendingowej.
Popularność „Flair” – spektakularnej sztuki barmańskiej – ma swoje korzenie w filmie „Koktajl” z 1988 roku, w którym Tom Cruise wcielił się w rolę młodego barmana, wirtuoza przyrządzania kolorowych napojów. Biorąc pod uwagę, kto weźmie udział w warszawskim konkursie, jego poziom nie będzie odbiegał od filmowych popisów gwiazdy Hollywood. Rywalizacja w sali Gimlet w Food Town rozpocznie się we wtorek, 27 czerwca, o godzinie 14:00. Każdy z 50 uczestników zaprezentuje swoje umiejętności w wyjątkowym pokazie. Po zakończeniu zmagań trzyosobowe, jury wyłoni 10 finalistów. Ostateczna rozgrywka pomiędzy najlepszymi w Food Town Flair Challenge rozpocznie się w środę (28 czerwca) o 20:30.
Występy uczestników oceni międzynarodowe jury, które stworzą autoryzowani sędziowie World Flair Association (WFA): Luca Valentin z Rumunii jest trzykrotnym mistrzem świata flair i jednym z najlepszych zawodników flair w historii; Andy Collinson z Wielkiej Brytanii to założyciel WFA i właściciel agencji Ace Bar Events; Neil Garner z Wielkiej Brytanii jest członkiem legendarnej grupy Bar Wizards, bar operatorem i byłym topowym zawodnikiem flair. Dodatkowo, w środowym finale dołączą do nich trzej sędziowie degustacyjni: Patryk Kowalski - Brand Ambasador Dewar’s, Artur Wawrzyszczak - wiceprezydent SPB oraz Ewelina Figiel - Cocktail Art Manager grupy Bar Management Company prowadząca między innymi bary FOOD TOWN, Amar Beirut, MOXO, Bibi's oraz Stacja Food Hall w Gdańsku.
Organizatorem Food Town Flair Challenge jest międzynarodowy sędzia WFA i trener, Tomasz Małek - zwycięzca 66 konkursów barmańskich na całym świecie, 4-krotny Mistrz Roadhouse World Final oraz 4-krotny zwycięzca międzynarodowej ligi flair WFA Grand Slam. Tomasz Małek to także Beverage Director grupy Bar Management Company prowadzącej bary w Fabryce Norblina w Food Town, Amar Beirut, MOXO i Piano Barze oraz Bibi’s, a także w Stacji Food Hall w Gdańsku.
- Bardzo cieszymy się, że WFA Grand Slam wraca do Polski po tylu latach i że odbędzie się właśnie w Food Town w Fabryce Norblina. Nie wszyscy wiedzą, że historia w pewien sposób zatacza koło, ponieważ jeden z pierwszych polskich shakerów do koktajli powstał pomiędzy 1912 a 1915 rokiem właśnie w zakładach przy ul. Żelaznej, w których dziś znajduje się Fabryka Norblina. Będzie mnóstwo emocji, atrakcji, konkursów dla gości, a każdy dzień zwieńczy szalone after party muzyczne i gastronomiczne. To będzie prawdziwa uczta dla zmysłów i ciała. Wstęp jest wolny, więc zapraszamy serdecznie wszystkich zainteresowanych – mówi Tomasz Małek, organizator Food Town Challenge.
Warszawskie wydarzenie ze strony Food Town poprowadzą Adam Grądziel - Cocktail Art Manager grupy Bar Management Company oraz Marek Posłuszny - jeden z najlepszych barmanów flair na świecie. Adam Grądziel to autor książki "Święty z Bostonem", finalista i laureat wielu prestiżowych konkursów koktajlowych, natomiast Marek Posłuszny to czterokrotny Mistrz Świata w sztuce flair (trzykrotnie IBA, raz Roadhouse World Final), właściciel agencji barmańskiej Flair Factory, sędzia, trener oraz public speaker.
Food Town Flair Challenge jest trzecią – po konkursach w Helsinkach i greckim Zante – tegoroczną odsłoną w cyklu WFA Grand Slam. Aktualnym liderem barmańskiej rywalizacji jest Dennis Trifanovs z Łotwy. Za nim w klasyfikacji plasuje się Włoch, Michael Moreni, a na trzecim miejscu jest Roman Zapata z Argentyny – wszyscy trzej zawodnicy spotkają się również w Warszawie.
World Flair Association (WFA) to największa organizacja flair na świecie, zrzeszająca 15 000 barmanów. Ligę Grand Slam organizuje od 2008 roku. Każda edycja to od 5 do 8 konkursów w różnych częściach świata, np. Singapurze, Cancun, Las Vegas, Londynie czy Helsinkach. Mistrzem Świata i zdobywcą złotej odznaki WFA Grand Slam zostaje ten, który na koniec roku zgromadzi najwięcej punktów. Do dziś takim sukcesem pochwalić może się 8 barmanów, w tym Marek Posłuszny i Tomasz Małek, który - jako jedyny do tej pory – triumfował w lidze czterokrotnie. W Polsce ostatni konkurs odbył się w 2011 roku.
Food Town to 5 zabytkowych hal o łącznej powierzchni 3,2 tys. mkw., w których znajdują się 23 koncepty gastronomiczne inspirowane trendami z całego świata. To wyjątkowe miejsce w otoczeniu przepięknej, historycznej architektury, z muzyką w tle i ofertą, która pobudzi kubki smakowe każdego gościa. W czterech zabytkowych halach Food Town goszczą restauracje, piąta – Gimlet Live - dedykowana jest wydarzeniom rozrywkowym i kulturalnym, na które Fabryka Norblina zaprasza zarówno w tygodniu, jak i w weekendy. Znajduje się tu również 6 unikalnych barów – każdy z inną ofertą, będących wizytówką odrestaurowanego kompleksu przy Żelaznej 51/53.
Fabryka Norblina to wielofunkcyjny kompleks w sercu warszawskiej Woli. Po wieloletnim procesie rewitalizacji dawnych zakładów Norblin, Bracia Buch i T. Werner przeprowadzonej przez Grupę Capital Park ponownie otworzył się na miasto zachwycając historyczną zabudową, w którą wkomponowana została nowoczesna architektura. Dla gości Fabryki Norblina dostępne są już koncepty kulturalne, rozrywkowe i gastronomiczne, w tym m.in.: autorskie, butikowe kino KinoGram, ekologiczny targ – BioBazar, największa w stolicy strefa gastronomiczna z Food Town, Piano Bar z muzyką na żywo w jednym z najstarszych budynków kompleksu, restauracja i klub muzyczny MOXO, Muzeum Fabryki Norblina, które upamiętnia ponad 200-letnią historię tego miejsca, przestrzeń immersyjna Art Box Experience, a także sklepy, lokale handlowo-usługowe i strefa zdrowia i urody.